Gemeente Boekel gaat de regionale klusbus inzetten in de strijd tegen energiearmoede

Geplaatst op dinsdag 6 september 2022

Nu energie steeds duurder wordt, hebben steeds meer mensen moeite om hun energierekening te betalen. Gemeente Boekel wil, samen met de andere gemeenten in Noordoost-Brabant, mensen met een smalle beurs tegemoetkomen. Eén van de middelen om deze energiearmoede tegen te gaan, is deelname aan de regionale klusbus.

In april ontvingen 101 Boekelse huishoudens al een energietoeslag. Ook gaat de gemeente met inwoners het gesprek aan of ze het financieel redden en wordt hen hulp aangeboden bij hun financiën. Nu wordt de regionale klusbus hieraan toegevoegd.

Energiebesparende maatregelen

Gemeente Boekel stuurt een klusbus de weg op in de strijd tegen energiearmoede. De regionale klusbus is een initiatief van regio Noordoost Brabant met een lokale aanpak. De bus komt bij mensen thuis om daar energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het gaat bijvoorbeeld om ledlampen, waterbesparende douchekoppen, radiatorfolie en tochtstrips.

Wethouder Ben Brands: “Nu het najaar eraan komt, zal ook de energierekening hoger worden. We willen deze kwetsbare groep niet alleen met een toeslag helpen, maar ook praktisch. Met energiebesparende voorzieningen brengen we de maandelijkse energiekosten omlaag bij een kwetsbare doelgroep.”

Pilot met 30 woningen

Met de regionale klusbus kan de gemeente dit najaar starten met het aanbrengen van kleine energiebesparende voorzieningen. Door de regionale aanpak is er schaalvoordeel bij de inkoop van materialen en kan gebruik worden gemaakt van de expertise op het gebied van energiebesparing. De gemeente start met een pilot waarin 30 woningen deelnemen. Als blijkt dat het project succesvol verloopt, wordt opgeschaald naar meer woningen.