Meld- en adviespunt zorg en overlast
Misschien schrik je van iemand op straat die in de war lijkt, of maak je je zorgen om een familielid dat niet meer voor zichzelf zorgt. Hoewel er in dat soort situaties geen spoed nodig is, bellen veel mensen de politie voor hulp. Maar eigenlijk kan een andere deskundige vaak beter helpen. Daarom is er het Meld- en adviespunt zorg en overlast: zodat de persoon om wie jij je zorgen maakt de juiste hulp kan krijgen.
Hoe neem je contact op met het Meldpunt?
Bel in een spoedsituatie altijd 112. Denk je aan zelfmoord? Bel dan 113.
Landelijk kun je bellen met het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag via 0800-1205. Wil je direct met Brabant Noordoost, waaronder gemeente Boekel valt, bellen? Dan kan je met ons regionale meld- en adviespunt voor zorg en overlast bellen via 085-0203451.
Via dit telefoonnummer kun je met een deskundige praten over de persoon om wie jij je zorgen maakt. Denk bijvoorbeeld aan een buurman die in de war lijkt en niet goed voor zichzelf of zijn huis zorgt. Aan een buurvrouw die steeds vaker met blote voeten op straat loopt en al een paar keer haar huissleutels kwijt was. Of aan iemand waarvan je weet dat hij schulden heeft, die je steeds minder ziet en zijn gordijnen dichthoudt.
De deskundigen van het meldpunt denken met je mee en kunnen via een melding de juiste hulpverleners inschakelen. Een team van hulpverleners bekijkt afhankelijk van de situatie welke zorg er nodig is en zet de hulp in gang. Bijvoorbeeld een wijkteam dat iedere week even kijkt of alles goed gaat, een verpleegkundige van de GGZ bij een verslaving of hulpverleners voor het opruimen van iemands huis.
Het landelijke Meldpunt Zorgwekkend Gedrag verbindt je door met een meldpunt in jouw regio, maar is er niet voor acute vragen.
Wanneer kun je het meldpunt bellen?
Iedereen kan het Meldpunt bellen, het is heel makkelijk. Dit doe je wanneer je je zorgen maakt over jezelf of een ander, zonder dat er sprake is van een crisis- of noodsituatie. Bij een crisis- of noodsituatie bel je 112.
Je kan als het nodig is in de avond, nacht en weekend bellen, als je hulp nodig hebt en het niet kan wachten tot de volgende dag.
Wat gebeurt er als je belt?
De deskundige stelt vragen over wat er aan de hand is.
Waar maak je je zorgen over? Ken je de persoon om wie je je zorgen maakt? En is er iets wat je zelf zou willen doen om te helpen? De deskundige probeert samen met jou in te schatten hoe ernstig de situatie is.
De deskundige geeft je advies of maakt een melding
Hoe kun je de persoon over wie je je zorgen maakt helpen? De deskundige geeft je advies over wat je kunt doen en maakt een melding voor je. Je kunt niet anoniem bellen, maar je kunt wel anoniem blijven. De persoon over wie je belt zal dan niet weten wie er melding heeft gedaan.
Het team van hulpverleners pakt de melding op
De deskundige geeft de melding door aan een team van hulpverleners. Het team van hulpverleners neemt contact op met de persoon over wie de melding is gedaan en onderzoekt de situatie. De hulpverleners bekijken afhankelijk van de situatie of en welke (aanvullende) zorg of ondersteuning iemand nodig heeft en zet de hulp in gang.
Wat kun je zelf al doen?
Als je je zorgen maakt om iemand, kun je soms zelf ook iets voor die persoon betekenen. Let hierbij altijd op je eigen veiligheid. Als iemand zich onvoorspelbaar of agressief gedraagt, bel dan de politie via 0800-8844. Als je je wel veilig voelt, kun je vragen hoe het met iemand gaat of zeggen dat je je zorgen maakt. Durf je de persoon niet in je eentje aan te spreken? Vraag dan iemand die je vertrouwt om met je mee te gaan.
Wil je meer weten over het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag? Kijk dan op de website Meldpunt Zorgwekkend Gedrag.