Huiselijk geweld en kindermishandeling

Soms kunnen de spanningen in een gezin of relatie zo oplopen dat er huiselijk geweld ontstaat. Dat is vreselijk voor wie er middenin zit. Een onveilige situatie thuis houdt niet vanzelf op. Jij kunt iets doen door in een vroeg stadium aan de bel te trekken. Daarom is het heel fijn dat jij deze site bezoekt. We helpen je op deze website graag verder.

Ik voel me niet fijn thuis / ik ervaar huiselijk geweld

Dit is niet fijn. Praat erover met iemand bij wie je je vertrouwd voelt. Ook kun je gratis bellen naar Veilig Thuis, 0800-2000 of chatten via de website van Veilig Thuis. Zij luisteren naar je. Wanneer het lastig is om te bellen, kun je chatten met Veilig Thuis of je zegt bij de apotheek het codewoord ‘masker 19’. Je kunt ook altijd bellen naar de Kindertelefoon 0800-0432 of contact opnemen via de website van de Kindertelefoon.

Ik maak me zorgen over de thuissituatie van iemand anders

Ga het gesprek aan met diegene en let op de mogelijke signalen. Op de site van Ik Vermoed Huiselijk Geweld staat meer informatie over de signalen van huiselijk geweld. Maakt u zich zorgen, bel gratis naar Veilig Thuis 0800-2000. De medewerker van Veilig Thuis doorloopt met u enkele stappen. Bekijk de uitleg over deze stappen.  

Direct gevaar?

Denk je dat iemand nú onveilig is? Bijvoorbeeld omdat je geschreeuw hoort? Bel 112. Dan krijg je meteen de politie aan de telefoon. Op basis van wat jij vertelt over de situatie, beoordeelt de politie of zij direct iemand langs stuurt.