Scheiden

Scheiden en nu?

Op de website Rechtwijzer staat veel informatie over alles wat met scheiden te maken heeft. Zoals hoe het zit met uw woning en kinderen.

Kinderen en scheiden

U moet samen met uw ex-partner een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over waar uw kind gaat wonen en hoe u samen de zorg en opvoeding regelt. Ook wordt in het ouderschapsplan een omgangsregeling vastgelegd. U en uw ex-partner moeten zich hieraan houden. Er staan ook afspraken in over hoe u elkaar informeert. Bijvoorbeeld over belangrijke zaken van uw kind. Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie over het ouderschapsplan.

Na de scheiding moet u samen de kosten voor de zorg en opvoeding betalen. Deze kosten heten alimentatie. Hoe hoog deze kosten zijn en wie aan wie betaalt, komt ook in het ouderschapsplan te staan. Lees meer over kinderalimentatie op de website van het Nibud.

Voor kinderen zijn er websites die uitleggen wat een scheiding is en wat dat betekent. Op de website Jonge Helden staat informatie voor kinderen. Uw kind kan hier video’s van andere kinderen met gescheiden ouders bekijken of een vraag stellen. Op de website Villa Pinedo krijgt uw kind hulp en advies. Met hun eigen online Buddy kunnen kinderen ervaringen uitwisselen en praten over emoties.

Wil uw kind met iemand praten? Kinderen kunnen altijd bellen met de Kindertelefoon 0800-0432. U kunt ook een afspraak maken bij de huisarts. 

Geldzaken rondom scheiding

Op de websites van het Juridisch Loket en Wijzer in geldzaken staat veel informatie over geldzaken bij een scheiding. Juridisch Loket geeft ook gratis advies. Komt u er zelf niet uit? Neem contact op met de Sociaal Raadslieden van ONS Welzijn of met het Juridisch Loket.