AED's in de gemeente Boekel

In de gemeente Boekel hangen er op meerdere locaties Automatische Externe Defibrillatoren (AED's). Een aantal van deze zijn 24 uur per dag beschikbaar en andere tijdens openstelling. Enkele zijn beveiligd met een code. Deze code ontvangt u als u aangemeld bent bij HartslagNu en wordt opgeroepen.

Alle uitleg hierover en hoe u moet reanimeren kunt u ontvangen tijdens de basis- en herhalingscursus AED. & Reanimatie bij RK. EHBO. vereniging St. Lidwina Boekel Venhorst. Meer informatie hierover vindt u op de website van de EHBO-vereniging. Indien u interesse heeft, kunt u een bericht sturen naar voorzitter@ehbo-boekelvenhorst.nl.

Locaties AED

Locaties van de AED's die 24 uur per dag beschikbaar zijn in Boekel:

Locaties van de AED's die 24 uur per dag beschikbaar zijn in Venhorst;

Locaties van de AED's die beschikbaar zijn tijdens openstelling in Boekel:

In Venhorst is er ook één AED die alleen beschikbaar is tijdens de openstelling, dit is de AED van Andusta aan de Statenweg 135.

HartslagNu, Help! App en AED-alert

Om slachtoffers snel te kunnen behandelen zijn er een drietal mogelijkheden waarmee mensen worden opgeroepen. Dit zijn het alarmeringssysteem HartslagNu, de Help! App en een AED-alert.

HartslagNu

Het alarmeringssysteem dat wordt gebruikt om burgerhulpverleners te alarmeren heet HartslagNu. HartslagNu is van de sector Ambulancezorg zelf en wordt beheerd door stichting Hartslag voor Nederland.
HartslagNu is gekoppeld aan het systeem van de Meldkamer Ambulancezorg. Bij een melding van een mogelijke reanimatie worden niet alleen twee ambulances op weg gestuurd, maar wordt ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving gealarmeerd. De burgerhulpverlener ontvangt een oproep via een sms of via de speciale app.

HartslagNu is ontwikkeld in opdracht van de Stichting Hartslag voor Nederland, een samenwerkingsverband van regionale ambulancediensten ter bevordering en facilitering van burgerhulpverleners aan slachtoffers van een acute circulatiestilstand. Onder het motto ” Van elkaar, met elkaar en voor elkaar ” streeft de stichting naar één platform voor heel Nederland waarbij in elke ambulanceregio gelijk wordt gehandeld.

HartslagNu app

Met de HartslagNu app ben je nog effectiever inzetbaar. Je wordt niet alleen opgeroepen op je woon- of werkadres, maar op je telefoonlocatie. Om de app te kunnen gebruiken heb je een internetverbinding nodig en moet je twee dingen doen:

  1. Zet de GPS/locatievoorzieningen AAN (op grote nauwkeurigheid)
  2. Zet Wifi AAN, ook al gebruik je deze niet.

De combinatie van “Wifi AAN” en “GPS AAN” zorgt voor de beste locatiebepaling van jouw telefoon. Vanaf dat moment ben je inzetbaar als burgerhulpverlener en kun je oproepen ontvangen op jouw mobiele telefoon.

Een uitgebreide beschrijving vind je op website: www.hartslagnu.nl.

Help! App

Met de HELP! app kunnen gebruikers in noodsituaties sneller hulp inroepen van zowel de hulpdiensten als van extra hulpverleners of andere burgers die zich toevallig in de buurt bevinden. Het Oranje Kruis roept 330.000 Nederlanders met een EHBO-diploma of –certificaat op om de HELP! app te gebruiken. Via de HELP! app kan iemand met een druk op de knop direct bellen naar de alarmdienst 112. Tegelijkertijd zoekt de applicatie via GPS naar extra hulp in de buurt. De tien dichtstbijzijnde mensen die de HELP! app geïnstalleerd hebben, krijgen een bericht via hun mobiele telefoon en zien direct waar en hoe ze kunnen helpen. Voor meer informatie zie de website Help!. Daar vind je ook de mogelijkheid om de app voor je Android of iPhone te downloaden.

AED-alert sms / app

Een andere initiatief is de AED-alert. Wanneer je hulp wilt verlenen bij een mogelijke hartstilstand in de buurt kun je je inschrijven als reeanimator / AED-bediener. Je kunt dan opgeroepen worden om te reanimeren of om een AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan om hulp te verlenen. Hoe dit allemaal precies in zijn werk gaat valt te lezen op de AED alert website. Voorwaarde om deel te mogen nemen is overigens dat je in het bezit bent van een geldig certificaat/training reanimatie en AED-bediener die onderdeel is van je EHBO diploma. Meld je aan bij AED-alert.nl voor een sms-alert waarbij je steeds in je omgeving bereikbaar bent als burgerhulpverlener. Volg de instructies en vul de vereniging en je lidmaatschapsnummer in.