Respijtzorg

Respijtzorg betekent dat iemand de zorg overneemt van de mantelzorger. Bijvoorbeeld als de mantelzorger op vakantie gaat, of als hij of zij de zorg tijdelijk niet aan kan. Ook logeren of dagopvang is een vorm van vervangende zorg die de mantelzorger ontlast. Medewerkers van het Dorpsteam kunnen met u kijken naar de mogelijkheden.

Waarom respijtzorg?

Als mantelzorger is het belangrijk om ook goed voor uzelf te blijven zorgen. Af en toe de zorg even uit handen geven kan u helpen om er daarna weer goed voor de ander te kunnen zijn. Zo kunt u voorkomen dat u op een gegeven moment misschien wel overbelast raakt.

Vormen van respijtzorg

Er bestaan verschillende vormen van respijtzorg. De opvang kan zowel buitenshuis als thuis worden verzorgd, uitgevoerd worden door een beroepskracht of een vrijwilliger en incidenteel of structureel zijn. Ook kan het gaan om een gezamenlijke vakantie van de mantelzorger en de zorgvrager, waarbij de zorg wordt overgenomen.

Wat kost respijtzorg?

Het kan zijn dat u een eigen bijdrage moet betalen. De medewerker van het Dorpsteam zal u dit dan vertellen.

Hoe kom ik ervoor in aanmerking?

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor respijtzorg? Vraag dan een gesprek aan met een consulent van Dorpsteam Boekel. Bel op werkdagen tussen 9:00 en 12:00 uur naar 0492-328383 of stuur een e-mail naar info@dorpsteamboekel.nl.